Lukostreľba: Slovák Baláž zatiaľ 59., Kim utvoril svetový rekord

05.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 5. augusta (TASR) - Slovenský lukostrelec Boris Baláž obsadil výkonom 631 bodov 59. priečku v piatkovom nasadzovacom kole olympijského turnaja jednotlivcov v brazílskom Rio de Janeiro. Znamená to, že v pondelok bude na úvod vyraďovacej časti jeho súperom Bon-chan Ku z Kórejskej republiky.

V kvalifikácii sa predstavilo 64 pretekárov, ktorí zo svojich olympijských lukov vyslali 72 šípov na vzdialenosť 70 metrov. Jej víťazom sa stal reprezentant Kórejskej republiky Woo-jin Kim. Ten stanovil výsledkom 700 bodov nový svetový aj olympijský rekord. Podarilo sa mu trafiť 52-krát do desaťbodovej výseče, z toho v polovici zasiahol stred terča. Pre porovnanie, Baláž si pripísal osemnásť desiatok a štyri stredy. Predchádzajúce svetové i olympijské maximum (699) držal Kimov krajan Dong-hjun Im z Londýna 2012. "Trénoval som viac než ktokoľvek iný a odovzdal som to najlepšie. Niet času na oslavy, sú predo mnou ďalšie olympijské zápolenia. Teraz sa sústredím na OH, možno neskôr si užijem Brazíliu," povedal nový svetový rekordér.

Baláž zhodnotil svoje vystúpenie v nasadzovacom kole nasledovne: "Nie som sklamaný, to ma teší. Spravil som maximum, čo som mohol, a výsledok bol ani nie najhorší, ani nie najlepší. Zo začiatku som bol trochu nervózny, až v druhej polovici sa to ustálilo. Aj keď streľba sa mi v druhej časti darila menej," uviedol osemnásťročný mladík.

Svojho najbližšieho súpera príliš nepozná, no ako povedal, ani príliš nemusí. Stačí fakt, že pochádza z "Mekky" lukostreľby. "Kórea a lukostreľba, to je asi ako my a hokej a futbal. Je to ich národný šport. Je úplne jedno, či o ňom nejaké informácie mám alebo nie. Je to Kórejčan a patrí medzi svetovú špičku," uviedol. Bon-chan Ku potvrdil svoje kvality aj v piatkovom nasadzovacom kole, keď rezultátom 681 bodov skončil na šiestom mieste. Baláž si uvedomuje, že v úvode vyraďovačky to bude mať nesmierne ťažké. "Môžem to skúsiť, zdolať ho. Spravím všetko a uvidíme, ako to dopadne," zhodnotil svoje šance.

Po pretekoch sa presunul do olympijskej dediny a večer zamieril na štadión Maracana, kde sa zúčastní na slávnostnom otváracom ceremoniáli olympijských hier: "Pôjdeme tam, v sobotu si dám deň pauzu a potom budem zase trénovať."

S výkonom svojho zverenca bol celkom spokojný aj vedúci tímu a tréner Miroslav Bendík: "Technika bola správna, len mu tam občas niečo zalietalo. Čakali sme, že bude mať o desať bodov viacej, ale je nováčik a jeden z najmladších účastníkov na OH, takže sme spokojní. Najbližšieho protivníka sme si pozreli, z prvej dvadsiatky si nenavyberáme, všetci sú vyrovnaní a je jedno, koho dostaneme. Toto je pre nás skúška, na tejto olympiáde sa iba učíme. Takýto súper preňho bude motivácia navyše."

Zároveň sa uskutočnilo nasadzovanie tímovej súťaže, z tucta družstiev si prvé miesto vybojovala Kórejská republika súčtom 2057 bodov.

O 18.00 h SELČ je na programe nasadzovacie kolo žien aj so Slovenkou Alexandrou Longovou. Individuálna vyraďovacia časť, do ktorej postúpili všetci štartujúci, sa začne v pondelok od 14.00 h SELČ. Súperiť sa bude na maximálne päť setov, v každom bude mať lukostrelec k dispozícii tri šípy. Za víťazstvo v sete sú dva body, za remízu si rozdelia po jednom. Kto získa šesť bodov, postúpi do ďalšej eliminačnej fázy. Ak sa zápas skončí po piatich setoch nerozhodne 5:5, nasledovať bude rozstrel s jedným šípom.
 

Vyberte región